(H)ősember
2017. augusztus 22. írta: Évi Dénes

(H)ősember

hosember_1.jpgCsak egy betű, de micsoda különbség! Te a hős- vagy az ősember mintáját követed? Elsőre egyértelműnek tűnhet, de vajon tényleg az? Te hős vagy, vagy inkább az ősi minta szerint élsz?

 

 

A Wikipedia szerint a hős szó "leggyakoribb jelentése olyan férfi vagy nő, aki egy történet (...) rendkívüli, önfeláldozó tettet végrehajtó híres személyisége. Olyan valaki, aki egy átlagos személynél lényegesen kiválóbb jellem vagy rendkívüliek a tulajdonságai, és ezek az adottságok képessé teszik arra, hogy azokat a különleges tetteket véghez tudja vinni (hősies cselekedetek), amelyekről híressé válik. Ezek a képességek nemcsak testi, fizikai jellegűek, hanem lelki, szellemi erők is. A hős általában megfelel az adott kultúrában jónak és nemesnek tekintett dolgok definíciójának. A történetekben a hős rendszerint a gonosz szereplővel („negatív hőssel”) kerül konfliktusba, és felette győzedelmeskedik. (...) A jó és nemes tulajdonságai mellett a hősnek, különösen a tragédiában, lehetnek komoly hibái is, amelyek a bukásához vezetnek."

Egyrészt darabjaira lehetne szedni a fenti sorok minden szavát és betűjét. Ide lehetne másolni a meghatározás többi aspektusát is, de nem ez a lényeg, ezért nem teszem.

S most nézzük meg, mit is jelenthet az ősember, mint főnév. A Wikiszótárban ez áll róla: "1. Régi korok embere, aki testfelépítésében megelőzte a ma élő embert; a történelmi ókor előtti kor embere, aki az őskorban élt a földön. 2. Átvitt értelemben: Durva ember, aki kitűnik nagy erejével, szenvedélyes természetével vagy félelmes külsejével, és a közösségbe nehezen illeszkedik be."

Itt sem végzek mondat- illetve mély tartalomelemzést. S nem is a cizellált különbözettétel a lényeg a két definíció közt. A fő vonalak ugyanis hasonlítanak. Mindketten kitűnnek erejükkel, bátorságukkal, különlegességükkel - nyilván a saját koruknak megfelelően. Megküzdenek a gonosszal, az ellenséggel. Mindkettőnek vannak jó tulajdonságai és hibái is.

A hős azonban önfeláldozó tettet hajt végre, míg az ősember nem. A mai férfi gyakran hős akar lenni. A munka hőse. A család hőse. A nemzet hőse. A saját gyermekkorában megálmodott hős. Valaki, aki saját testével áll oda és hajt végre (hős)tettet. De ebben az önfeláldozásban, ahogy a szó maga is mondja, feláldozza önmagát.

Ma már nem abban a korban élünk, ahol a fizikai önfeláldozással váltunk meg életeket, nemzeteket, a világot. Ma azzal tehetjük a legtöbbet, ha tiszta és nemes önmagunkat adjuk, a legjobb szándékunk szerint teszünk a jó ügy érdekében. Úgy, hogy közben megtartjuk önazonosságunkat is. 

Mert mire megy a világ hős családapákkal, akik a munka oltárán áldozzák fel magukat, miközben gyermekeik apaminta nélkül nőnek fel? Mire megy a világ a munka hőseivel, akik párkapcsolat és család, gyermekek nélkül öregszenek meg? 

Nem azt mondom, hogy ne dolgozz, csak annyit, hogy ésszel élj.

S most vizsgáld meg az ősembert. Amikor a családjának, a közösségnek egy mamutnyi élelemre volt szüksége, annyit ölt meg. Hazavitte, s a többi időt már a családjával, a közösségben töltötte. Nem ölt le 2-3 mamutot, csak azért, hogy legyen.

Persze ha a gyermekeidnek gyűjtesz vagy a nyugdíjas éveidre, érthető. De vajon mindent meg kell-e adnod a gyermekeidnek, maximálisan? Lesz-e egyáltalán örömük abban, hogy maguk szereztek valamit (lesz-e egyáltalán motiváció, hogy szerezzenek, megdolgozzanak kicsit ők is valamiért). Mert a cél igenis kitartást és örömet ad. S vajon tudod-e majd élvezni a nyugdíjas éveidet? Nem csak azért, hogy megéled-e azt a kort, hanem hogy meg tudod-e majd élni a pillanatot, annak varázsát?

A hős és az ősember útja persze csak kettő a sok közül. De fontos üzenettel bírnak a mai Férfi számára.

denesevi.jpg
Dénes Éva

www.denesevi.hu
facebook.com/denesevi

Coach, Lélekszerelő, Párkapcsolati Tréner
a 21. század Kerekasztal Lovagi Kör megálmodója és alapítója

A bejegyzés trackback címe:

https://21szazadkerekasztallovagjai.blog.hu/api/trackback/id/tr4812694365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása