Nem élünk már a középkorban…
2018. április 16. írta: Évi Dénes

Nem élünk már a középkorban…

kozepkor.jpgAzt hallottam minap, hogy milyen puhány a mai férfi, mert elérzékenyül, könny gyűlik a szemében, nem bírja a fájdalmat. Bezzeg a középkor lovagjai mennyire jól tűrték a megpróbáltatásokat. Kemények voltak, kint aludtak a csillagos ég alatt, megvívták a harcukat a hideggel és az ellenséggel.

Valóban, talán bizonyos értelemben keményebbek voltak, mint a 21. századi férfiak, de valóban ez a keménység az, amire szükség van? Miért ne lehetne egy kemény férfi ugyanakkor érzékeny is? Miért ne vívhatná meg ugyanazokat a harcokat a mindennapokban (munkahelyén, bárhol a társadalomban) vagy önmagában, mint amit elődeink a harcmezőn hús és vér ellenség formájában megtettek? Miért lenne kevésbé értékes ez a fajta küzdelem?

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a lelki fájdalmat gyakran nehezebb elviselni, mint a fizikait. Ha valakit érzéketlenségre nevelünk, az agy olyan rafinált, hogy nem csak a fájdalmat, hanem az örömet is elnyomja. Nem tud szelektálni az érzelmek közt, hogy egy érzelmet elnyomom, egy másikat pedig nem. Vagy enged, vagy korlátoz. A fájdalmat és az örömet is.

Mindenkit meg lehet tanítani tűrni. De milyen áron? Tehát ha kemény középkori lovagokká szeretnénk nevelni fiainkat, vajon hogyan bánnak asszonyaikkal majd? Hol marad a gyengédség? Hogyan fejlődik tovább az érzelmi intelligenciájuk, ami a 21. század egyik alappillére? S persze most néhány olvasó felhorkanhat, hogy micsoda puhányok lesznek majd ezekből? Nem puhányok lesznek, hanem érző, mégis egyensúlyban lévő Férfiak.

 

denesevi_150.jpg
Dénes Éva

www.denesevi.hu
facebook.com/denesevi

Coach, Lélekszerelő, Párkapcsolati Tréner
a 21. század Kerekasztal Lovagi Kör megálmodója és alapítója

A bejegyzés trackback címe:

https://21szazadkerekasztallovagjai.blog.hu/api/trackback/id/tr8413839358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása